День бабака: чи збігаються прогнози українського Тимка та американського Філа

День бабака: чи збігаються прогнози українського Тимка та американського Філа

Свій прогноз на майбутню весну дав головний пухнастий метеоролог Харківщини, бабак Тимко III. Чотирилапий синоптик передбачив, що весна настане за шість тижнів, повідомляє RBC.

На біологічній станції Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна в селі Гайдари Чугуївського району вже вдвадцяте відзначають День бабака — гризуни передбачають погоду з 2004 року. За ці роки роль бабака зіграли три синоптики: Тимко, Тимко ІІ, а з 2018 року Тимко ІІІ.

2 лютого тварину дістають із нори й запитують, коли чекати весни. Якщо день похмурий, а бабак не бачить своєї тіні, значить, весна буде ранньою. Якщо світить сонце, і гризун бачить свою тінь, зима триватиме ще мінімум шість тижнів, до середини березня.

Понад півроку Тимко III провів в окупації в селі Нестерівка Куп’янського району, а у вересні 2022 року населений пункт було звільнено. Про тварин піклувалися місцеві співробітники, і Тимко пережив той страшний час.

Витоки Дня бабака можна простежити до кельтських традицій, де чотири дні між сонцестоянням і рівноденням були дуже важливими. Імболк, кельтське свято 1 лютого, знаменує переломний момент сезону та передбачає прогноз погоди.

Крім того, ця традиція нагадує середньовічне католицьке свято Свічки, яке відзначається в середині між зимовим сонцестоянням і весняним рівноденням. Ранні християни в Європі асоціювали Святкування Різдва з благословенням і роздачею свічок. Вони вважали, що ясне небо в день Свічки свідчить про тривалість зими, а похмурий день пророкує кінець зими.

Німці посилили цю практику, використовуючи тварину, спочатку їжака, для передбачення погоди. Німецькі іммігранти, оселившись у Пенсільванії, США, у XVIII столітті, зберегли традицію, але замінили їжаків бабаками.

Святкування Дня бабака все ще живе і неймовірно популярно в усьому світі, особливо в США та Канаді. Варто зазначити, що цьогорічні прогнози двох «метеорологів» відрізняються — американський колега Тимка III, знаменитий панксатонський Філ, прогнозує, що весна 2024 року настане раніше.