Байден жорстко звинуватив Трампа у провалі законопроєкту про допомогу Україні

Байден жорстко звинуватив Трампа у провалі законопроєкту про допомогу Україні

У своєму виступі в Білому домі президент США Джо Байден звинуватив республіканців у тому, що вони поступаються бажанням Дональда Трампа і виступають проти законопроєкту про посилення імміграційної політики та допомоги Україні й Ізраїлю, якого вимагала партія. Про це пише The Guardian.

«Усе вказує на те, що цей законопроєкт навіть не буде передано на розгляд Сенату, — сказав президент. — Чому? Причина проста: Дональд Трамп». Він продовжив:

«Дональд Трамп вважає, що це погано для нього з політичної точки зору, тому… навіть якщо це допоможе країні, він не буде за це. Він радше перетворить цю проблему на зброю, ніж вирішить її насправді. Як мені сказали, за останні 24 години він нічого не зробив, окрім як звернувся до республіканців у Палаті представників і Сенаті, погрожував їм і намагався залякати їх, щоб вони проголосували проти цієї пропозиції. Схоже, вони здаються. Чесно кажучи, вони зобов’язані перед американським народом проявити твердість і зробити те, що, на їхню думку, правильно».

Президент дав окремий коментар про Україну.

«Республіканці вимагали проведення реформ імміграційної політики в обмін на свої голоси для фінансування української армії. Але тепер Республіканська партія відкидає законопроєкт про імміграцію, і немає очевидного шляху для нового раунду фінансування Києва, навіть на тлі повідомлень про те, що його збройні сили нормують боєприпаси, необхідні для захисту від російського вторгнення.

Для тих республіканців у Конгресі, які думають, що можуть протистояти фінансуванню України і не нести відповідальності: історія спостерігає. Історія спостерігає. Нездатність підтримати Україну в цей критичний момент ніколи не буде забута», — наголосив Байден.

Президент закликав Конгрес ухвалити цей законопроєкт і негайно передати його на підпис. Байден запевнив: якщо законопроєкт провалиться, американський народ дізнається, чому це сталося.

«Я порушу це питання в країні. І виборці дізнаються, що саме в той момент, коли ми збираємося охороняти кордон і фінансувати інші програми, Трамп і республіканці MAGA сказали „ні“. Тому що вони бояться Дональда Трампа. Щодня до листопада американський народ знатиме, що єдина причина, через яку кордон небезпечний, — це Дональд Трамп і його друзі-республіканці. Настав час республіканцям у Конгресі проявити трохи сміливості, проявити трохи мужності й дати зрозуміти американському народу, що ви працюєте на нього, а не на когось іще», — зазначив Байден.