Нардепи України ухвалили законопроєкт про мобілізацію у першому читанні

Нардепи України ухвалили законопроєкт про мобілізацію у першому читанні

Українські депутати прийняли в першому читанні доопрацьований законопроєкт про мобілізацію після труднощів із його просуванням, пише Al Jazeera.

Верховна Рада попередньо підтримала доопрацьований законопроєкт у середу. Законодавство знизить вік військової служби та ускладнить уникнення призову, оскільки Київ намагається знайти достатню кількість бійців, щоб підтримувати свою оборону від російського вторгнення.

У нинішньому вигляді законодавство передбачає зниження віку мобілізації на військову службу до 25 років.

Закон також вимагатиме від потенційних військовослужбовців, які перебувають за кордоном, мати військово-облікові документи. Наявність такого документа стане необхідною умовою для отримання консульських послуг. Також передбачено посилення санкцій за ухилення від призову, включаючи заморожування активів.

Хоча законопроєкт також дозволить звільнити захисників, які безперервно служили протягом 36 місяців під час війни, це не буде відбуватися автоматично.

Депутати дали законопроєкту перше зелене світло в середу, але очевидно, що зміни будуть внесені до його остаточного ухвалення. У Міноборони заявили, що тісно співпрацюватимуть із відповідним парламентським комітетом, щоб забезпечити внесення необхідних поправок до другого читання.

Очікується, що прийняття закону триватиме кілька тижнів.