Байден прийме Шольца у Білому домі, щоб обговорити допомогу Україні

Байден прийме Шольца у Білому домі, щоб обговорити допомогу Україні

Коли канцлер Німеччини Олаф Шольц цього тижня відвідає Вашингтон, він сподівається скористатися успіхом Європи, домовившись про додаткову допомогу Україні. Президент Джо Байден бореться за те, щоб подолати опір республіканців пакету допомоги, пише First Post.

Сполучені Штати надають Києву найбільшу військову підтримку, а Німеччина йде на другому місці. Ця зустріч відбудеться майже через два роки після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Разом з іншими країнами Вашингтон і Берлін надіслали Києву величезну кількість зброї та іншу підтримку. Але фронт фактично не рухався майже рік, і зростають сумніви щодо подальшої допомоги від західних прихильників Києва, що стало б поштовхом для президента Росії Володимира Путіна.

У Сполучених Штатах запит Білого дому про надання Києву близько 60 мільярдів доларів був заблокований республіканцями, які наполягають на посиленні охорони кордону в обмін на його схвалення. 45-й президент Дональд Трамп, який балотується на переобрання і відчайдушно намагається уникнути перемоги проєкту Байдена в парламенті, висловився проти законопроєкту.

Це відрізняється від Європи, де лідери ЄС минулого тижня погодили 50 мільярдів євро (54 мільярди доларів) допомоги Україні, подолавши місяці протидії з боку угорського лідера Віктора Орбана. Після укладення угоди Шольц висловив надію, що вона допоможе Байдену вийти з глухого кута в Конгресі США.

У Вашингтоні високопоставлений чиновник Білого дому сказав, що не буде «кампанії тиску» на Шольца, щоб «донести якесь конкретне повідомлення», коли його запитали, чи будуть на канцлера впливати, щоб він спробував переконати лідерів Конгресу США щодо допомоги Україні. Чиновник, виступаючи анонімно, додав, що «якщо канцлер відчує, що це частина дискусій, які він хоче провести, перебуваючи у Вашингтоні, це буде вирішувати йому».

Урсула Мюнх, директор Академії політичної освіти в Тутцингу (Німеччина), сказала, що Шольц намагатиметься підкреслити, що підтримка України є «завданням не лише Сполучених Штатів, а й Європейського Союзу». Вона додала, що Шольц також спробує поговорити з республіканцями, щоб переконати їх, що Росія не є «величезною загрозою безпеці лише для Європи».