Сенат США проголосував за розгляд законопроєкту щодо допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню

Сенат США проголосував за розгляд законопроєкту щодо допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню

Законопроєкт на суму $95,34 млрд, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, був прийнятий Сенатом США в четвер у процедурному голосуванні після того, як республіканці заблокували компромісний законопроєкт, який також передбачав довгоочікуваний перегляд імміграційної політики, пише Reuters.

Під час голосування сенатори підтримали процедурну пропозицію 67 голосами проти 32, що перевищило поріг у 60 голосів для просування законопроєкту. Не було негайного повідомлення про те, коли палата, що складається зі 100 членів, проголосує за остаточне ухвалення проєкту.

Сенат, очолюваний демократами, взявся за законопроєкт про безпекову допомогу після того, як республіканці в середу заблокували ширший захід, який також включав реформи прикордонної та імміграційної політики, над яким двопартійна група сенаторів працювала протягом кількох місяців.

Законопроєкт про безпекову допомогу включає 61 мільярд доларів для України, яка бореться з російським вторгненням, 14 мільярдів доларів для Ізраїлю в його війні проти ХАМАСу і 4,83 мільярда доларів для підтримки партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні, включаючи Тайвань, і стримування агресії з боку Китаю.

Прихильники України протягом більшої частини року боролися за те, щоб знайти спосіб надіслати більше грошей на допомогу уряду українського президента Володимира Зеленського.

Навіть якщо законопроєкт про допомогу врешті-решт пройде через Сенат, його доля в Палаті представників залишається невизначеною. Десятки членів Палати представників-республіканців, зокрема ті, хто найбільш тісно пов’язаний з колишнім президентом Дональдом Трампом, проголосували проти допомоги Україні, включно зі спікером Майком Джонсоном.