«Операція Кремля»: аналіз інтерв’ю Путіна Карлсону від американського ISW

«Операція Кремля»: аналіз інтерв’ю Путіна Карлсону від американського ISW

Президент Росії Володимир Путін спробував використати інтерв’ю з американською медіаперсоною Такером Карлсоном, щоб представити ширшій західній аудиторії давню інформаційну операцію Кремля, яка неправдиво стверджує, що Росія зацікавлена ​​в припиненні війни в Україні шляхом переговорів. Такого висновку дійшов американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Путін неодноразово наголошував, що Росія відкрита до переговорів, щоб фальшиво представити РФ як розумного учасника, а „західні правлячі еліти“ — як головну перешкоду для переговорів», — йдеться у звіті. При цьому, кажуть фахівці Інституту, упродовж усього інтерв’ю Путін показав, що Росія не зацікавлена ​​у змістовних чи легітимних переговорах, і що він усе ще прагне знищити Україну як державу.

Путін також спробував використати інтерв’ю, щоб абсурдно назвати Росію потерпілою стороною, а не ініціатором неспровокованої загарбницької війни. Він продемонстрував свою загальну ворожість до Заходу та звинуватив Захід у тому, що той змусив Росію напасти на Україну.

Президент РФ неодноразово повторював російську інформаційну операцію про те, що західні чиновники змусили Україну відмовитися від вигідної для Росії угоди під час переговорів між Україною та Росією в Стамбулі в березні 2022 року. Тоді західні лідери фактично запропонували допомогти президенту Володимиру Зеленському втекти з Києва в дні відразу після вторгнення, і Зеленський відповів, що йому потрібна «зброя, а не таксі».

Путін продовжував спроби виправдати вторгнення Росії в Україну в 2014 і 2022 роках як відповідь на дії України та Заходу, щоб захистити свої давні заклики до зміни режиму в Києві та «демілітаризації», «денацифікації» та «нейтралітету» України. Також продовжував пропагувати псевдоісторію, намагаючись заперечити українську державність і національність.

Путін також повторив квазіреалістичний світогляд, який визначає послаблення Заходу та демонтаж НАТО як передумови багатополярного світу під керівництвом Росії, який він хоче створити.

Кремль регулярно називає Захід єдиною значущою стороною переговорів в Україні, намагаючись отримати від Заходу визнання своєї передумови про те, що Україна не має незалежного агентства, щоб домогтися від Заходу поступок від імені України, які підривають суверенітет України та знищують її територіальну цілісність.