ЗСУ відходять з околиць Авдіївки: Білий дім назвав ситуацію критичною без допомоги США

ЗСУ відходять з околиць Авдіївки: Білий дім назвав ситуацію критичною без допомоги США

Українські війська відійшли від «Зеніту» — ключової позиції оборони на півдні Авдіївки, щоб врятувати життя та покращити оперативну обстановку. Зараз війська перегруповуються та зміцнюють свої лави, пише Ukrainska Pravda.

Про це заявив командувач оперативно-стратегічного угруповання «Таврія» Олександр Тарнавський у своєму Telegram-каналі.

«Після багатьох місяців протистояння, командування ОСУВ прийняло рішення відійти з позиції „Зеніт“ на південно-східній околиці Авдіївки. Ми тримали цю позицію стільки, скільки це давало можливість ефективно стримувати та знищувати ворога. Рішення відійти було ухвалено задля збереження особового складу та покращення оперативної обстановки. Тактично зайняття цих позицій не надає ворогу стратегічної переваги та не змінює ситуацію в межах Авдіївської оборонної операції. Наразі триває перегрупування військ, поповнення припасів та облаштування підрозділів на нових позиціях. Відбувається планове посилення підрозділів», — йдеться в дописі командувача.

В Авдіївці тривають запеклі бої. Те, що зараз відбувається, деякі бійці назвали «пеклом». Українським силам оборони на Авдіївському фронті протистоять російські спецназ і ВДВ, а останніми днями Росія також посилює для наступу бронетехніку та керовані авіабомби.

Третя окрема десантно-штурмова бригада підтвердила 15 лютого, що її було терміново передислоковано для підсилення українських військ у районі Авдіївки, і хоча дві російські бригади зазнали серйозних ушкоджень на авдіївському фронті, українські захисники змушені «вести бій на 360 градусів», і росіяни перекидали нові сили до Авдіївки.

У Білому домі заявили, що ситуація в місті «критична, місто може перейти під контроль РФ через нестачу боєприпасів у ЗСУ»: «Якщо республіканці не вживуть заходів найближчим часом, те, що відбувається зараз в Авдіївці, цілком може статися і в інших частинах цього фронту».

Варто зазначити, що Авдіївка знаходилась на лінії фронту під час війни на Донбасі з 2014 року, у 2017 ЗСУ відбили великий наступ бойовиків на місто, а запеклі бої в межах міської забудови йдуть з початку повномасштабного вторгнення, вже майже два роки.