Учасників Революції Гідності вбивали українці під впливом РФ: слідство

Учасників Революції Гідності вбивали українці під впливом РФ: слідство

Усі жорстокі злочини та вбивства учасників Революції Гідності 2013-2014 років були скоєні українськими правоохоронцями за наказом тодішньої української влади під сильним впливом Російської Федерації, повідомляє Ukrainska Pravda.

Про це 19 лютого на брифінгу в Києві заявив керівник Департаменту у справах Майдану Офісу Генерального прокурора Олексій Донський

«Якщо хтось хотів би почути, що на Майдані [на Майдані Незалежності у Києві відбулася Революція Гідності] були російські снайпери, російські правоохоронці, то такого немає. Це красива версія, яка не ґрунтується на реальних фактах. Убивали, скоювали насильницькі злочини саме українські правоохоронці, які отримували вказівки від української влади», — сказав Донський.

Донський зазначив, що злочини дійсно скоїли українські правоохоронці, але «Росія мала величезний вплив на ці рішення, на весь хід подій, які відбувалися під час Революції Гідності».

Представник Офісу генпрокурора наголосив, що конкретні чинники цього впливу є частиною доказів, які будуть представлені в суді. Говорячи про вплив на організаторів злочинів нижчої та середньої ланки, Донський згадав про підозру 20 співробітникам ФСБ і СБУ, «які спільно вели інформаційну діяльність».

«Це була не суто пропагандистська діяльність, а фактично спосіб легітимізації тих протиправних дій, які організовувала українська влада та чинили українські правоохоронці. 20 співробітників ФСБ, серед яких п’ятеро генералів, кілька разів приїжджали в Україну і спільно зі співробітниками СБУ робили відповідні інформаційні матеріали, які ставали підставою для вчинення тих чи інших злочинних дій», — зазначив Донський.

Нагадаємо, Революція Гідності відбулася в Україні в лютому 2014 року, наприкінці протестів на Євромайдані, коли смертельні сутички між протестувальниками та державними силами в столиці Києві завершилися усуненням обраного президента Віктора Януковича та згодом – початком російсько-української війни.