Джонсон дав «добро» республіканцям на підготовку нового пакета для України: CNN

Джонсон дав «добро» республіканцям на підготовку нового пакета для України: CNN

Спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон виявляє певні ознаки готовності розглянути законопроєкт про продовження допомоги Україні. Про це повідомляє CNN, передає Ukrinform.

Джонсон приватно зустрівся з республіканцями в Палаті представників, які намагалися заручитися підтримкою нового двопартійного пакета іноземної допомоги, що включає обмеження на кордоні з Мексикою. Голова Комітету у закордонних справах Майкл МакКол взяв на себе провідну роль у спробі завершити пропозицію та досягти консенсусу до кінця березня або квітня.

Видання зазначає, що Джонсон ще не визначився з цим планом і не взявся виносити його на голосування, заявивши, що спочатку необхідно доопрацювати законодавство про державне фінансування. Ультраправі республіканці погрожують усунути Джонсона з посади, якщо він винесе на голосування законопроєкт про допомогу іноземним державам. Крім того, його ухвалення потребує широкої демократичної підтримки, тоді як ультраліві виступають проти прикордонних обмежень і допомоги Ізраїлю.

Двопартійна група конгресменів припускає, що вони зберуть достатньо підписів під законопроєктом, щоб поставити його на голосування навіть без ініціативи спікера.

Спроби ухвалити законопроєкт про іноземну допомогу тривали місяцями через внутрішні чвари всередині Республіканської партії. Спочатку республіканці вимагали від Конгресу вжити більш жорстких заходів на кордоні, перш ніж просувати допомогу Україні. Але після майже п’яти місяців переговорів, які призвели до укладення двопартійної угоди про безпеку кордонів у Сенаті, спікер Палати представників Джонсон, а також експрезидент Дональд Трамп оголосили її надто слабкою, таким чином завадивши прогресу.

Спікер Палати представників заявив, що готовий розглянути заходи, розроблені в Палаті представників. План зовнішньої допомоги, розроблений двопартійною групою, передбачає військову допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 66 мільярдів доларів. Він також включає гуманітарну допомогу палестинцям, яка є пріоритетом для багатьох демократів.

Проєкт передбачає відмову у в’їзді іммігрантам без документів до США до встановлення оперативного контролю на кордоні. Мігрантів буде відправлено до Мексики або країни їхнього походження, поки вони очікують розгляду своїх претензій у Сполучених Штатах – політика, відома як «залишайтесь в Мексиці».

Група також розглядає інші положення, зокрема арешт заморожених російських активів у Сполучених Штатах і пересилання їх в Україну.