Кавову традицію кримських татар визнали культурною спадщиною України

Кавову традицію кримських татар визнали культурною спадщиною України

Міністерство культури та інформаційної політики внесло кавову традицію кримських татар до списку нематеріальної культурної спадщини України, розповідає Babel.

Поширення цієї традиції безпосередньо пов’язане з місцями проживання кримськотатарського народу на території України, зазначили у відомстві. Більшість кримських татар мешкає на окупованій Росією території Криму. Проте живуть вони також на Київщині, Херсонщині, у Львові, Вінниці, Полтаві, Луцьку, Мелітополі, Дніпрі, Дрогобичі.

Кримські татари завжди славилися своєю гостинністю. Довгий час вірили, що праведний Хидір, який мандрує світом під виглядом незнайомця, може вибрати для відпочинку будь-яке житло. Тому народ переконаний, що кожного гостя треба шанобливо зустрічати й допомагати в дорозі, адже його візит неодмінно принесе щастя й удачу в родину.

Ароматна та міцна кава з давніх-давен є символом гостинності кримських татар. Традиційно подається з цукровим піском і пісочним печивом. Однак цукор в каву не додають. Натомість каву п’ють із дрібно нарізаним молочним цукром або твердим цукром домашнього приготування.

Для приготування кримськотатарської кави обсмажені кавові зерна спочатку дрібно подрібнюють у ручній кавомолці, потім засипають у розігрітий мідний чайник, за бажанням на дно чайника кладуть кілька крупинок солі та заливають холодною водою. Приблизне співвідношення – одна повна чайна ложка меленої кави на чашку води.

Джезву ставлять на вугілля, розпечений пісок або плиту, каву доводять до кипіння до появи густої та ароматної піни — це означає, що напій готовий. Коли мама чи бабуся вчить доньку варити каву, то кажуть, що каву треба «лякати» — тобто знімати з вогню відразу, як тільки підніметься піна над верхом, але не кип’ятити. Це вимагає концентрації та уваги. Кава подається в маленьких кавових чашках на блюдці. Спочатку в чашку наливається кавова пінка, а потім в неї наливається кава.

Найчастіше каву готують і подають молоді члени сім’ї (невістки або старші дочки).