Швеція офіційно стала членом НАТО у відповідь на війну в Україні

Швеція офіційно стала членом НАТО у відповідь на війну в Україні

Швеція приєдналася до НАТО у Вашингтоні в четвер, через два роки після того, як вторгнення Росії в Україну змусило її переглянути свою політику національної безпеки та дійти висновку, що підтримка альянсу є найкращою гарантією безпеки скандинавської країни, пише Reuters.

Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон передав остаточну документацію уряду США в четвер, останній крок у тривалому процесі, щоб отримати підтримку всіх членів для приєднання до військового альянсу.

«Хороші речі приходять до тих, хто чекає», — сказав державний секретар США Ентоні Блінкен, отримавши від Крістерссона документи про вступ Швеції.

Блінкен сказав, що «все змінилося» після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, посилаючись на опитування, які свідчать про значну зміну громадської думки Швеції щодо вступу до НАТО.

«Шведи усвідомили щось дуже глибоке: якщо Путін хоче спробувати стерти одного сусіда з карти, то він цілком може не зупинятися на досягнутому», — додав він.

Для НАТО приєднання Швеції та Фінляндії, яка має 1340-кілометровий кордон із Росією, є найзначнішим доповненням за останні десятиліття. Це також удар для президента Росії Володимира Путіна, який намагався запобігти будь-якому подальшому посиленню альянсу. Швеція виграє від гарантії спільної оборони альянсу, згідно з якою напад на одного члена вважається нападом на всіх.

Північна країна додасть передові підводні човни та значний флот винищувачів Gripen до сил НАТО та стане вирішальною ланкою між Атлантикою та Балтикою. Росія пригрозила вжити невизначених «політичних і військово-технічних контрзаходів» у відповідь на крок Швеції. Хоча Стокгольм наближався до НАТО протягом останніх двох десятиліть, членство знаменує явний розрив з минулим, коли понад 200 років Швеція уникала військових альянсів і займала нейтральну позицію під час війни.

У той час як Фінляндія приєдналася до альянсу минулого року, Швеція була змушена чекати, оскільки Туреччина та Угорщина, які мають теплі відносини з Росією, відкладали ратифікацію приєднання Швеції. Туреччина схвалила заявку Швеції в січні. Угорщина відкладала своє рішення щодо вступу Швеції до тих пір, поки Крістерссон не здійснив доброзичливий візит до Будапешта 23 лютого, де дві країни домовилися про угоду щодо винищувачів.