У США розпочали розслідування щодо SpaceX через використання Starlink військами РФ

У США розпочали розслідування щодо SpaceX через використання Starlink військами РФ

Демократи в Палаті представників Конгресу США розпочинають розслідування щодо компанії SpaceX Ілона Маска через побоювання, що російські сили отримали інтернет-супутникові термінали компанії. Про це йдеться в листі, надісланому в середу, пише Axios.

У листі повідомляється про те, що Україна покладається на Starlink компанії SpaceX у своїх контрнаступальних діях проти Росії, а уряд США вкладає ресурси в підтримку України. Нагадаємо, що Starlink надає високошвидкісний широкосмуговий інтернет через низьку навколоземну орбіту користувачам по всьому світу.

У 2023 році Starlink уклав контракт з Міністерством оборони США на закупівлю від 400 до 500 нових терміналів та послуг для України.

У лютому українська влада оприлюднила перехоплені аудіопереговори між російськими військами, які свідчать про те, що вони незаконно розгорнули та активували термінали Starlink.

«Закупівля Росією терміналів Starlink, їх використання або втручання в їх роботу може сприяти просуванню жорстокого і нелегітимного вторгнення Росії в Україну», — йдеться в листі.

Як зазначає видання, листи від партії меншості з проханням про добровільну передачу інформації часто є прелюдією до повісток до суду, коли вони знову отримують більшість.

Законодавці-демократи вимагають від SpaceX до 20 березня надати інформацію про те, скільки повідомлень про незаконне придбання вона отримала, як компанія оцінює скарги і які політики вона застосовує для запобігання незаконному використанню.

«Залишається критично важливим, щоб Росія була позбавлена будь-якої торгівлі, яка розширює можливості її військових», — йдеться в листі.