У Конгресі набирає обертів план допомоги Україні у вигляді позики, який підтримує Трамп

У Конгресі набирає обертів план допомоги Україні у вигляді позики, який підтримує Трамп

Поки допомога Україні застопорилася в залах Конгресу, зростає інтерес до ідеї надання коштів країні у вигляді позики. Таку пропозицію вперше висунув 45-й президент Дональд Трамп, нагадує USA Today.

Кілька впливових прихильників України все ще наполягають на тому, щоб Палата розглянула пакет витрат у розмірі 95 мільярдів доларів, який Сенат ухвалив у лютому за підтримки обох партій. Він застряг у нижній палаті, а жорстка права опозиція зупинила його просування.

Згідно з цим законопроєктом Україні буде надіслано 60 мільярдів доларів, хоча більша частина коштів піде американським оборонним підрядникам або Департаменту оборони, щоб компенсувати вже надану допомогу.

Решта, однак, може бути надана у формі безвідсоткової позики з можливістю відмови, сказав Трамп під час передвиборчої кампанії минулого місяця. 45-й президент виступив проти схваленої Сенатом допомоги Україні як є, створюючи додатковий тиск на республіканців Палати представників, щоб ті протистояли цьому.

Сенатор-республіканець Ліндсі Грем висловив ідею позики президенту України Володимиру Зеленському в Києві в понеділок, сказавши, що це «найвірогідніший шлях вперед». Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба не відкидав цю пропозицію у вівторок. Пізніше спікер Палати представників Республіканської партії Майк Джонсон назвав ідею позики «пропозицією здорового глузду».

Спікер сказав, що це, швидше за все, буде відображати те, що було зроблено в плані Маршалла, програмі після Другої світової війни, що надала 13,3 мільярда доларів фінансування європейським країнам, 1,5 мільярда доларів з яких були позиками. Він додав, що також були дискусії щодо того, щоб попросити Україну надати США рідкоземельні мінерали в обмін на допомогу.

Голова відділу зовнішніх зв’язків Сенату від Демократичної партії сенатор Бен Кардін заявив у неділю в ефірі «Meet the Press», що він вважає за краще вже існуючий пакет допомоги, оскільки «якщо ми спробуємо інший шлях, це займе багато часу». Але «якщо ми не можемо зробити нічого, окрім цього, нам, можливо, доведеться розглянути» кредит, сказав він.

Адміністрація Байдена також розглянула цю пропозицію, оскільки вона набирає обертів. Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі не виключив можливість позики у розмові з виданням у вівторок.