«Ви маєте вірити в Сполучені Штати»: радник США з нацбезпеки таємно відвідав Україну

«Ви маєте вірити в Сполучені Штати»: радник США з нацбезпеки таємно відвідав Україну

Радник США з національної безпеки Джейк Салліван без публічного оголошення прибув до Києва у середу вперше після того, як він супроводжував президента США Джо Байдена в українській столиці тринадцять місяців тому, повідомляє CNN.

Він запевнив, що пакет допомоги, який застряг у Конгресі, буде прийнято, але розмовляючи з журналістами разом з Андрієм Єрмаком, головою Офісу президента України, Салліван не зміг назвати часові рамки.

«Ми впевнені, що отримаємо сильне двопартійне голосування в Палаті за пакет допомоги для України, і ми отримаємо ці гроші [..] Це вже зайняло занадто багато часу… Я не буду робити прогнози щодо того, коли саме це буде зроблено».

Політична безвихідь у Вашингтоні збіглася з найбільш значущими досягненнями Росії на полі бою за дев’ять місяців, включаючи захоплення Авдіївки, яку російські війська інтенсивно атакували майже 2 роки, а ще раніше тимчасово захопили у 2014 та намагались знову у 2017. Попри це, Салліван закликав керівництво держави не переставати вірити в США.

«Ви маєте вірити в Сполучені Штати… Ми надали величезну підтримку, і ми продовжуватимемо робити це щодня та будь-якими способами», – підкреслив він, додавши, що президент Байден щодня бореться за пакет допомоги.

Зі свого боку Єрмак підкреслив, що, попри затримку, між Вашингтоном і Києвом не було розбіжностей, і сказав, що розуміє, що президент США робить все можливе для отримання фінансування. Єрмак додав, що ті, хто сумнівається, що Україна все ще може виграти війну, мають приїхати та відвідати його країну.

«Побачте наших людей, почуйте їх і відчуйте енергію, — сказав він. — Ми на боці добра».

Відповідаючи на запитання, чи буде будь-яка майбутня передача зброї включати ATACMS більшого радіуса дії, які можуть досягати до 300 км, Салліван сказав лише, що дві сторони провели конструктивні дискусії щодо можливостей, які потрібні Україні. Він також зустрівся із президентом України.