У Києві адмірал НАТО застеріг від песимізму щодо перемоги України

У Києві адмірал НАТО застеріг від песимізму щодо перемоги України

Голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер, який прибув до Києва вперше з початку повномасштабної війни, заявив, що країни Альянсу роблять усе, щоб Україна стала членом НАТО, пише Ukrinform.

Про це Бауер сказав на відкритті 16-го Київського безпекового форуму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Мій візит — перша військова делегація НАТО, яка відвідала Україну після широкомасштабного вторгнення — є свідченням того, що НАТО та Україна ближчі, ніж будь-коли. З кожним днем ми стаємо ближчими. Більш сумісними. Більш переплетеними. Разом ми робимо все для того, щоб Україна стала членом нашого Альянсу. Прапор Швеції не буде єдиним синьо-жовтим прапором у штаб-квартирі НАТО. Чому? Тому що ми всі віримо в силу демократії. Тобто в те, що тут поставлено на карту», — сказав Бауер.

За його словами, війна, розв’язана Росією, ніколи не була пов’язана з реальною загрозою безпеці РФ з боку України чи НАТО.

«Ця війна полягає в тому, що президент Путін боїться чогось набагато потужнішого, ніж будь-яка фізична зброя на землі: демократії. Якщо люди в Україні можуть мати демократичні права… справжні демократичні права… то люди в Росії скоро також їх зажадають. Саме за це і йде власне ця війна», — зазначив адмірал Бауер.

Бауер також зазначив, що Збройні сили України докорінно змінили багато аспектів сучасної війни, що дає підстави для впевненості в здатності України перемагати. Адмірал зазначив, що український народ і Збройні Сили України захищають увесь цивілізований світ «так, як ми ще не бачили».

«Ви докорінно змінили багато аспектів сучасної війни. Зіткнувшись із поєднанням окопів і артилерійських загороджень часів Першої світової війни та безпілотних літальних апаратів 21-го століття і штучного інтелекту, ви швидко адаптувалися та давали відсіч. Ви є піонерами з інноваціями, використовуючи комбінації радянського оснащення із сучасною західною технікою. Немає нічого, що ви не можете зробити. Єдине, що вам потрібно… це наша допомога», — сказав адмірал.

Бауер підкреслив, що песимісти не перемагають у війнах.

«Якщо світ, можливо, був надмірно оптимістичним у 2023 році, ми не повинні припуститися тієї ж помилки, ставши надмірно песимістичними у 2024 році», — зазначив адмірал.