Глава МЗС Британії літав до Трампа у спробі змінити його позицію щодо України

Глава МЗС Британії літав до Трампа у спробі змінити його позицію щодо України

Девід Кемерон, схоже, не зміг переконати Дональда Трампа в необхідності допомоги Україні. Під час візиту до Мар-а-Лаго міністр закордонних справ Великої Британії закликав екс-президента США визнати зацікавленість США у тому, щоб не винагороджувати Путіна за захоплення чужих територій, пише The Guardian.

Спроба Девіда Кемерона переконати Дональда Трампа дозволити Конгресу США проштовхнути військову допомогу Україні у розмірі 60 мільярдів доларів, схоже, провалилася: британському міністру закордонних справ навіть не дозволили зустрітися зі спікером Конгресу Майком Джонсоном, який теоретично міг би поставити пакет на голосування.

На приватній вечері на базі Трампа у Флориді, Мар-а-Лаго, Кемерон закликав Трампа визнати, що в інтересах США не винагороджувати Володимира Путіна за захоплення території в України. Він також наполягав на тому, що до саміту НАТО у Вашингтоні в липні цього року будуть розроблені плани для кожного члена Альянсу, які дозволять досягти або перевищити цільовий показник витрат на оборону. Він сподівався, що Трамп сигналізуватиме про зміну курсу, принаймні полегшивши шлях до його зустрічі з Джонсоном.

На спільній пресконференції у Вашингтоні у вівторок Кемерон і держсекретар США Ентоні Блінкен повторили свої давні заклики до Конгресу розблокувати надання допомоги. Кемерон наполягав на тому, що він приїхав до США не для того, щоб читати лекції або втручатися у внутрішню американську політику, але сказав, що готовий відмовитися від «дипломатичної мови», тому що він відчуває емоційну потребу в тому, щоб США і Європа об’єдналися, щоб захистити Україну від російської агресії.

Він попередив: «Майбутні покоління можуть озирнутися на нас і спитати, чи достатньо ми зробили, коли ця країна була захоплена диктатором, який намагався силою перекроїти кордони? Чи засвоїли ми уроки історії? Чи достатньо ми зробили?»

Але аргументи Кемерона — як раціональні, так і емоційні — схоже, наштовхнулися на боротьбу за владу всередині Республіканської партії, оскільки прихильники жорсткої лінії, які охололи до продовження фінансової підтримки України, погрожують скинути Джонсона, якщо він поставить пакет допомоги на голосування, коли Конгрес повернеться з двотижневих канікул.

Кемерон пішов на розрахований ризик, прилетівши до Флориди, щоб спробувати переконати Трампа змінити курс, оскільки існує історія розбіжностей щодо Brexit (проти якого виступав колишній прем’єр-міністр, але який з ентузіазмом підтримав Трамп). Кемерон захищав свою зустріч з Трампом як «цілком належну» зустріч з опозиційним діячем і заявив, що вона охоплювала «низку важливих геополітичних тем».