Європарламент не погодить фінансування Ради ЄС, поки Україні не нададуть Patriot

Європарламент не погодить фінансування Ради ЄС, поки Україні не нададуть Patriot

Європейський парламент у четвер відмовився підписати аудит бюджету Європейської ради та Ради міністрів у спробі змусити лідерів ЄС підтримати Україну додатковими системами ППО Patriot, повідомляє Politico.

Сьогодні вранці президент України Володимир Зеленський відреагував на чергову хвилю ракетних атак з боку Росії вночі, написавши у Twitter: «Нам потрібні системи протиповітряної оборони та інша оборонна допомога, а не просто заплющувати очі та вести тривалі дискусії».

Бюджетний крок був запропонований колишнім прем’єр-міністром Бельгії та лібералом, депутатом Європарламенту Гі Верхофстадтом, який отримав підтримку законодавців, щоб відкласти голосування до наступної пленарної сесії цього місяця, яка буде останньою в цьому законодавчому терміні.

Крок Верхофстадта багато хто сприймає як політичний театр, оскільки законодавчий орган не має повноважень змусити Раду надати зброю. Обидві інституції і так перебувають у тривалій бюджетній суперечці, тому що Рада відмовляється брати участь у аудитах Парламенту, а Парламент не підписав звільнення від бюджету Ради жодного разу з 2009 року. Провідний автор звіту, депутат Європарламенту від Ірландії Люк Мін Фланаган заявив, що Раду не хвилює голосування.

Верхофстадт сказав, що йому «терпець увірвався від того, що відбувається в Україні», оскільки Росія продовжує бомбити лікарні, енергетичні об’єкти та міста, і зауважив, що, хоча ЄС каже, що його двері відкриті для того, щоб Київ зрештою приєднався до блоку, «він навіть не здатний у такій надзвичайній ситуації прийняти рішення про відправлення низки протиракетних систем».

У своїй промові Верхофстадт, помітно розлючений, нагадав, що «загалом у Європі … 100 таких систем Patriot, а вони попросили сім». Наступного тижня лідери ЄС збираються на спеціальне засідання Європейської ради, а наступна сесія парламенту розпочнеться 22 квітня.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав гостям в Брюсселі під час вечірки на честь 75-ї річниці НАТО, що «наймогутніший альянс світу не може знайти 7 батарей „Patriot“ для України». Міністр також сказав, що він знайшов понад 100 батарей «Patriot», а в сусідніх країнах кілька систем охороняють один аеропорт. Але ніхто не хоче дати систему навіть в оренду.

«Я відчуваю, що ударяюся головою об стіну», — сказав Кулеба.