Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію: що буде з тими, хто за кордоном?

Верховна Рада ухвалила закон про мобілізацію: що буде з тими, хто за кордоном?

У четвер парламент України ухвалив суперечливий закон, який регулюватиме порядок мобілізації нових бійців у той час, коли країна потребує поповнення виснажених сил, які намагаються відбити наступ Росії, повідомляє ABC News.

Закон був прийнятий на тлі ескалації російської воєнної кампанії, яка протягом останніх тижнів зруйнувала енергетичну інфраструктуру України. Через два роки після повномасштабного вторгнення Росії, яка захопила майже чверть країни, ставки для Києва не можуть бути вищими. Країна відчайдушно потребує більше військ – а вони потребують більше боєприпасів – у той час, коли сумніви щодо постачання західної допомоги зростають.

Закон, який був пом’якшений у порівнянні з його початковою формою, полегшить ідентифікацію кожного призовника в країні, де багато хто ухиляється від призову, уникаючи контакту з владою. Відповідно до закону, чоловіки у віці від 18 до 60 років будуть зобов’язані мати при собі документи, що засвідчують їх перебування на військовому обліку, і пред’являти їх на вимогу військового комісаріату.

Уточнювати свої дані про перебування треба буде і тим чоловікам мобілізаційного віку, хто знаходиться в інших країнах. Протягом 60 днів потрібно буде оновити персональні дані в ТЦК: зробити це можна буде дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет. Якщо цього не зробити, консульські послуги обмежать. Законопроєкт про мобілізацію не передбачає депортацію чоловіків, які знаходяться за кордоном.

Наразі незрозуміло, скільки людей до лав ЗСУ може призвести цей закон – і чи здатна Україна, з її постійним дефіцитом боєприпасів, озброїти велику кількість нових солдатів без нової західної допомоги.

Законодавці місяцями тягнули з прийняттям закону про мобілізацію, і очікується, що він буде непопулярним. Він з’явився приблизно через тиждень після того, як Україна знизила призовний вік для чоловіків з 27 до 25 років. Закон набуде чинності через місяць після того, як Зеленський його підпише – і незрозуміло, коли він це зробить.

Голосування в четвер відбулося після того, як парламентський комітет з питань оборони вилучив із законопроєкту ключове положення, яке передбачало ротацію військовослужбовців, які прослужили 36 місяців на фронті. Комітет доручив Міністерству оборони розробити законопроєкт про демобілізацію протягом декількох місяців.