Захоплення Києва Путіним буде для США більшою катастрофою, ніж В’єтнам: Борис Джонсон

Захоплення Києва Путіним буде для США більшою катастрофою, ніж В’єтнам: Борис Джонсон

Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон виступив перед аудиторією в Джорджтаунському університеті у Вашингтоні, де зробив, зокрема, низку заяв про Україну, Росію та війну. Про це пише Yahoo.

Він виступав перед аудиторією в Центрі аналізу європейської політики. За американським звичаєм, модератор представив його як «прем’єр-міністра Бориса Джонсона». (У США не кажуть «колишній» або «екс-» про ключових високопосадовців — Ред.)

«Мені подобається, що ви називаєте мене прем’єр-міністром. Це ввічливість, якої немає у Сполученому Королівстві», — сказав він, пожартувавши, що «це може стати в пригоді».

Він також попередив, що захоплення Києва Володимиром Путіним стане «катастрофою», більшою за В’єтнам, для американського лідерства на світовій арені. Джонсон заявив, що «молиться», щоб республіканці в Конгресі припинили блокаду фінансування України в розмірі близько 60 мільярдів доларів: «Ситуація похмура, а затримка жахлива».

«Путін хоче взяти під контроль всю Україну. Якщо це станеться, я думаю, це буде абсолютною катастрофою для Заходу, катастрофою для Америки і для будь-якої концепції американського лідерства. Я думаю, що це була би катастрофа більша, ніж В’єтнам, — сказав він, — тому що це була б перша за 75 років успіху поразка НАТО в європейській війні».

Він додав, що хаотичний відступ Заходу з Афганістану в 2021 році «був нічим у порівнянні з перемогою Росії в Україні».

Джонсон стверджував, що не існує жодної реальної мирної угоди, яку українці могли б укласти, щоб припинити бойові дії. Однак казав, що для Путіна існують шляхи для того, щоб «покінчити з цим» і все ще мати можливість «заявити про якусь моральну перемогу».

Також британець висловив оптимізм, що Дональд Трамп відмовиться від своєї ізоляціоністської риторики щодо війни Росії в Україні, якщо повернеться до Білого дому на виборах у листопаді.

«Я дійсно не можу повірити, що будь-який американський президент або майбутній американський президент захоче, щоб це сталося за його правління», — сказав пан Джонсон.