Всесвітньо відомий нейрохірург Генрі Марш плете камуфляжні сітки для ЗСУ. Фото

Всесвітньо відомий нейрохірург Генрі Марш плете камуфляжні сітки для ЗСУ. Фото

Днями Генрі Марш, відомий в усьому світі британський нейрохірург, автор професійних бестселерів, опублікував у своєму Twitter (X) світлину, на якій видно, як він плете камуфляжні сітки для українського війська.

Для 74-річного Марша це не новий досвід взаємодії з Україною та допомоги країні, її захисникам і захисницям. Вперше він поїхав до Києва читати лекції в 1992 році, і був вражений, коли побачив тамтешню медичну систему.

Він стверджує, що лікував пацієнтів із медичними ускладненнями, яких не було у Сполученому Королівстві понад 60 чи 70 років. Коли він запропонував свою допомогу, йому сказали, що це буде не більше ніж «крапля води в океані», якщо він не змінить всю систему охорони здоров’я.

Вирішивши зробити все, що він міг, тоді Генрі Марш почав навчати місцевих лікарів хірургічним процедурам, привозячи обладнання з Великої Британії та виконуючи операції безкоштовно. Разом з українським колегою доктором Ігорем Курильцем він лікував багатьох пацієнтів, яким казали, що вони не мають надії вижити.

Потім про досвід Марша був знятий фільм «The English Surgeon» («Англійський хірург»), який дебютував на BFI London Film Festival у 2007 р.

«Ось я на Festrepublic у Львові, допомагаю робити маскувальну сітку — мій маленький внесок у військові зусилля. Слава Україні!», — написав Марш 9 квітня у своєму Twitter (X) акаунті.

А ось його цитата про Україну, записана у 2023 році, під час повномасштабної війни, у журналі Newstatesman:

«Україна була частиною мого життя понад 30 років, і я пишаюся тим, що Велика Британія так сильно підтримує країну. Борис Джонсон має статус героя в Україні – дещо іронічно, враховуючи його минулу історію.

Спілкування з друзями підтверджує те, що я завжди знав – немає альтернативи перемозі над російськими загарбниками. Перемога неминуча, але вона приходить ціною досить жахливих смертей і руйнувань, і попереду ще багато втрачених життів, оскільки Захід вагається віддати Україні зброю, яка їй потрібна», — сказав Марш.