США виділять Україні $138 млн на модернізацію систем протиповітряної оборони

США виділять Україні $138 млн на модернізацію систем протиповітряної оборони

Державний департамент дав дозвіл на екстрений продаж військової продукції за кордоном у розмірі 138 мільйонів доларів для забезпечення критичного ремонту та запасних частин для ракетних систем Hawk в Україні. Про це повідомляє AP.

США оголосили про цей крок у вівторок, заявивши, що Україна має термінову потребу в підтримці технічного обслуговування, щоб забезпечити працездатність ракетної системи. HAWK — це зенітно-ракетний комплекс середньої дальності, який забезпечує протиповітряну оборону, що є однією з головних потреб безпеки України.

Оголошення відбулося після раунду підтримки боєприпасів у розмірі 300 мільйонів доларів, який Пентагон оголосив минулого місяця після того, як йому вдалося конвертувати заощадження за контрактом, щоб мати можливість компенсувати витрати на надання допомоги.

«Україні терміново необхідно збільшити свої можливості для захисту від російських ракетних ударів і повітряних можливостей російських сил, — йдеться в меморандумі Держдепу, в якому описується продаж. — Збереження та підтримка системи озброєння HAWK посилить здатність України захищати свій народ і критичну національну інфраструктуру».

Під час слухань на Капітолійському пагорбі у вівторок голова Департаменту оборони Ллойд Остін заявив, що без підтримки США є ризик, що Україна впаде.

«Україна має значення, і результат конфлікту в Україні також матиме глобальні наслідки для нашої національної безпеки», – сказав Остін.

Якщо Київ впаде, це може поставити під загрозу балтійські країни та сусідів України – членів НАТО і втягнути війська США в тривалу європейську війну.

Роботи над системами Hawk виконуватимуть підрядники корпорації RTX Corporation, що базується в Массачусетсі, раніше відомої як Raytheon, і PROJECTXYZ, що базується в Хантсвіллі, штат Алабама. У Державному департаменті заявили, що деталі, необхідні для ремонту систем, будуть отримані зі складу армії США, пожертв третіх країн, комерційних готових компонентів і нового виробництва.