Все більше американців вважають, що США недостатньо допомагають Україні

Все більше американців вважають, що США недостатньо допомагають Україні

У той час як питання військової допомоги Україні в Палаті представників Конгресу США залишається в глухому куті, самі американці розділилися порівну на тих, хто вважає, що США роблять занадто багато для допомоги Україні, і тих, хто вважає, що вони роблять недостатньо. Про це повідомляє опитування Gallup.

Однак це більш сприятливий для України баланс думок, ніж минулої осені, коли більше людей вважали, що США роблять занадто багато (41%), ніж недостатньо (25%). Уявлення американців про те, хто перемагає у війні, також змінилося: тепер більше людей вважають, що РФ, а не Україна, має перевагу, хоча більшість дорослого населення США не бачить перемоги жодної зі сторін.

Уперше менш як 30% американців вважають, що США роблять достатньо для підтримки України, тоді як ще в червні таких було 43%, і це було найпоширенішою думкою. Минулої осені різко зросла частка тих, хто вважав, що США роблять занадто багато, хоча з того часу ця думка зменшилася.

Останні дані були отримані в результаті опитування Gallup, проведеного 1-17 березня. Демократи — і, меншою мірою, незалежні — є рушійною силою зростання з жовтня думки про те, що США роблять недостатньо для України. 60% демократів (зростання на 22 відсоткових пункти) вважають, що підтримка України з боку США є недостатньою, тоді як 34% незалежних (зростання на 9 пунктів) погоджуються з цим твердженням. Водночас думка республіканців практично не змінилася: 15% вважають, що США роблять недостатньо.

Крім того, від 25% до 28% усіх трьох партійних груп вважають, що нинішній рівень допомоги Україні є достатнім, тоді як 57% республіканців, 39% незалежних і 13% демократів вважають, що США роблять занадто багато. До жовтня не більше 50% республіканців і 35% незалежних вважали, що США роблять занадто багато.

55% американців вважають, що США мають продовжувати підтримувати Україну у поверненні її території, навіть якщо це вимагатиме тривалої участі, а не закінчувати війну якнайшвидше, навіть якщо це означатиме поступку території Росії (43%). Ці результати не змінилися порівняно з жовтнем. Однак відсоток американців, які зараз виступають за продовження боротьби за повернення території України, нижчий, ніж 62% — 66%, які віддавали перевагу такому підходу в період з серпня 2022 року по червень 2023 року.

Більшість американців (65%) продовжують вважати, що війна в Україні зайшла в глухий кут, але зараз вони більш схильні (23%), ніж у жовтні (14%), стверджувати, що Росія перемагає. 12% дорослого населення США, які вважають, що Україна перемагає у війні, зменшилися з 20% у жовтні.