Зеленський засудив іранську атаку та нагадав, що Україні потрібна допомога, як і Ізраїлю

Зеленський засудив іранську атаку та нагадав, що Україні потрібна допомога, як і Ізраїлю

Президент України Володимир Зеленський у неділю засудив безпілотну та ракетну атаку Ірану на Ізраїль і заявив, що його країні потрібна допомога союзників, щоб відбити загрози з повітря, як це зробив Ізраїль. Про це повідомляє Reuters.

Зеленський знову закликав Конгрес США схвалити життєво важливий пакет допомоги, який місяцями блокують через політичні суперечки. Збройні сили України стикаються з новими наступами російських військ на сході та щоденними атаками на міста та інфраструктуру з російських ракет і безпілотників.

На платформі X Зеленський написав: «Дії Ірану загрожують усьому регіону та світу, так само як дії Росії загрожують більшим конфліктом, і очевидна співпраця між двома режимами в поширенні терору повинна зустріти рішучу та єдину відповідь з боку світу».

Виступаючи пізніше у своєму нічному відеозверненні, президент сказав, що світ побачив, що «Ізраїль був не один у своєму захисті — загрози в небі також були знищені його союзниками. І коли Україна каже, що союзники не можуть закривати очі на російські ракети та безпілотники, це означає, що потрібно діяти, і діяти рішуче». За його словами, небо України «не захищене риторикою».

«І той факт, що ми в Україні місяцями чекаємо на життєво важливий пакет підтримки, те, що ми все ще чекаємо на голосування в Конгресі, свідчить про те, що упевненість терористів також зростає місяцями, — сказав він. – Більше не можна витрачати час».

Майк Джонсон, спікер Палати представників Конгресу США, заявив у неділю, що спробує забезпечити передачу допомоги Ізраїлю цього тижня після нападу Ірану, але він не сказав, чи буде закон включати допомогу Україні та іншим союзникам.

Іран поставив до Росії тисячі безпілотних літальних апаратів-камікадзе Shahed під час повномасштабного вторгнення в Україну, розпочатого в лютому 2022 року. Їх використовували для виснаження української протиповітряної оборони та ураження інфраструктури далеко від лінії фронту.

Зеленський протягом кількох місяців закликав західних союзників України, зокрема Сполучені Штати, виявити «політичну волю», щоб забезпечити протиповітряну оборону та озброєння, які потрібні Україні.