Ліванський покупець відмовився від першої партії зерна, яку привезли з України

Ліванський покупець відмовився від першої партії зерна, яку привезли з України

Ліванський покупець першої партії зерна, яка залишила Україну після вторгнення Росії, відмовився купувати вантаж, повідомляє посольство України в Бейруті. Про це пише Middle East Eye.

Покупець висловив занепокоєння щодо якості зерна через п’ятимісячну затримку його відвантаження. Зараз фрахтувальник шукає нового покупця в Лівані або на Близькому Сході, повідомив Middle East Eye один із стамбульських суднових агентів, який добре обізнаний у цій справі.

«Власник судна незадоволений цією справою. Це було півроку очікування. Це великі витрати», — сказав експедитор MEE на умовах анонімності.

Минулого тижня Razoni під прапором Сьєрра-Леоне, завантажений приблизно 26 000 тоннами кукурудзи, став першим судном, яке вирушило з українського порту після російського повномасштабного вторгнення. Судно відійшло в рамках безпечного проходу за угодою, запропонованою ООН між Москвою та Києвом за посередництва Туреччини.

У рамках угоди, підписаної минулого місяця, у Стамбулі було створено спільний командний центр (СКЦ) з персоналом ООН, Росії, України та Туреччини для моніторингу поставок продовольства.

На Росію та Україну припадає майже третина світового експорту пшениці, а війна в Україні призвела до всесвітньої продовольчої та енергетичної кризи. Наслідки дефіциту є особливо руйнівними на Близькому Сході. Тільки в Лівані на Росію та Україну до війни припадало понад 70% імпорту пшениці. Продовольча інфляція в крихітній середземноморській країні цього року досягла 122 відсотків.

Дефіцит пшениці в Лівані змусив людей довгі години чекати біля пекарень, щоб отримати субсидований хліб, і серед розчарованих громадян почалися бійки.

Транспортний агент сказав, що, можливо, ліванський покупець намагався переглянути ціну. Razoni мав прибути до Лівану в неділю, але зараз стоїть на якорі біля південного узбережжя Туреччини.

Ще три судна з зерном вирушили з України в п’ятницю, прямуючи до Туреччини та ринків Ірландії та Британії. Ще 13 чекають на відправлення. Агент сказав, що вони не очікують, що інші партії будуть відхилені, оскільки зерно було нещодавно завантажено, на відміну від зерна в Razoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *