Пов’язані з Україною компанії Кремнієвої долини не втрачають оптимізму на тлі війни

Пов’язані з Україною компанії Кремнієвої долини не втрачають оптимізму на тлі війни

Рік тому 80% із приблизно 30 українців, які працюють в аутсорсинговій компанії JetBridge із Сан-Франциско, втекли з України після вторгнення Росії. Тепер усі вони повернулися на Захід України, де відносно безпечніше. Але це не означає, що поза роботою все нормально, пише KQED.

«Фізично всі в порядку, але брак електроенергії зараз є величезною проблемою», — сказав генеральний директор Джон Сунг Кім. Він одружений з українкою, його теща та зять живуть у Миколаєві. Він хвилюється, що місто знову зазнає обстрілу, або членів його сім’ї можуть призвати в армію, або і те, і інше. Він хвилюється про співробітників. Вони теж хвилюються.

Протягом багатьох років Україна була одним із улюблених офшорних центрів Кремнієвої долини для освіченої дешевої робочої сили в ІТ. Google, Grammarly, Oracle та багато інших компаній наймають працівників в Україні.

«Ми пишаємося тим, що ми засновані та побудовані в Україні, і багато членів нашої команди називають Україну своїм домом, — написав Бред Гувер, генеральний директор компанії Grammarly із Сан-Франциско. — Я захоплююся силою та хоробрістю членів команди, які займаються волонтерством, збирають кошти та служать у Збройних силах України, щоб захищати свою Батьківщину».

У блозі Google йдеться про те, як глобальний технологічний гігант підтримав Україну, починаючи від кампаній протидії російської дезінформації й до Фонду підтримки Google для стартапів в Україні, покликаного допомогти українським підприємствам «підтримувати ліквідність, продовжувати роботу та стимулювати подальші інвестиції».

Енді Курціг, генеральний директор експертної онлайн-платформи JustAnswer у Сан-Франциско, має близько 315 співробітників в Україні.

«Ми досить добре підготовлені, — сказав Курціг. — У нас в офісах є генератори. У наших офісах є Інтернет Starlink».

Курціг і його компанія зробили багато речей, щоб підтримати Україну: заснували некомерційну організацію, яка зібрала понад 3 мільйони доларів, побудували центр психічного здоров’я та скерували співробітників до оновлення та модернізації військового обладнання.

І Кім, і Курціг не єдині генеральні директори Кремнієвої долини, які роблять подібні речі, і обидва наполягають на тому, що Україна зрештою переможе.