Український вчений працює на Фукусімі, щоб допомогти своїй країні

Український вчений працює на Фукусімі, щоб допомогти своїй країні

За тисячі кілометрів від лінії фронту українець Марк Железняк веде власний бій заради допомоги своїй країні. Вчений прогнозує, які території, ймовірно, будуть забруднені, якщо радіація вийде із Запорізької атомної електростанції, найбільшої АЕС Європи та однієї з найбільших у світі, пише Asahi.

Станція, окупована російськими військами та керована українськими інженерами, перебуває в ненадійному стані з минулого року, оскільки вимикається та вмикається зовнішнє живлення, що створює ризик ядерної катастрофи. Очікується, що оцінки розповсюдження радіоактивних матеріалів, які Марк і його колеги роблять, будуть використані українською владою як посібник з евакуації для жителів у разі надзвичайної ситуації.

«Я борюся тут як науковець, — сказав Железняк, який працює в Інституті радіоактивності навколишнього середовища університету Фукусіма. — Єдина зброя, яку я маю, — це мій досвід у науці про навколишнє середовище, і я використовую його, щоб допомогти людям на моїй Батьківщині».

72-річний Железняк прийняв виклик після того, як наприкінці лютого 2022 року отримав запит про допомогу від чиновника, близького до українського уряду. Железняк і його колеги в Японії та інших країнах сформували команду, включно з представниками Японського агентства з атомної енергії, яке бере участь у розробці моделі прогнозу, і німецького університету.

Команда надсилає українській стороні щоденний прогноз дифузії після визначення регіонів країни, які ймовірно постраждають у разі викиду радіації. Вони використовують дані прогнозу погоди в Україні, включно з напрямком вітру, доступні через Японське метеорологічне агентство та інші організації. Команда порівнює результати з оцінкою, зробленою вченими з Японії та Німеччини, щоб підвищити точність.

«Те, що ми робимо, — це гуманітарна допомога через науку», — сказав Кендзі Нанба, керівник Інституту радіоактивності навколишнього середовища університету Фукусіма.