США та Україна зробили заяви щодо військових таємниць у витоку розвідданих

США та Україна зробили заяви щодо військових таємниць у витоку розвідданих

Керівники України кажуть, що не бачать у великому витоку розвідданих США серйозної шкоди майбутнім наступам. Ключова причина: вони довго не ділилися своєю найбільш конфіденційною оперативною інформацією, сумніваючись у здатності Вашингтона зберігати їхні секрети, пише CTV News.

Українські та американські офіційні особи заявили, що лише українці знають деякі бойові плани та іншу оперативну інформацію, а не американці, їхній найважливіший союзник. Це означає, що витоку секретних військових документів, можливо, наразі було недостатньо, щоб змінити хід війни.

«Якщо бойові дії плануються, то про планування спецоперації знає дуже вузьке коло осіб, — заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. — Ризик витоку дуже мінімальний для найважливіших військових питань».

Тим не менш, США вважають витік інформації серйозним. Високопоставлені чиновники адміністрації Байдена працюють над тим, щоб зупинити потік секретної інформації в соціальні мережі та веб-сайти та запобігти будь-якій тривалій шкоді для відносин із союзниками та стратегічними партнерами.

Тим часом Росія дає зрозуміти, що жадібно вивчає кожну розкриту таємницю.

«Дуже цікаво», — сказав речник Кремля Дмитро Пєсков щодо витоку.

Голова департаменту оборони США Ллойд Остін заявив журналістам у вівторок у Вашингтоні: «Секретність в одній життєво важливій сфері — планах України щодо будь-яких майбутніх нападів з відсічі російським військам — залишається непорушною. У них є чудовий план… але тільки президент Зеленський і його керівництво справді знають усі деталі цього плану».

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив журналістам у Мадриді в середу, що розкриті подробиці «неприємно чути».

«Є багато інформації, яка не відповідає дійсності, — додав Резніков, не уточнюючи подробиць. — А правдива інформація вже втратила свою актуальність».

Джон Сіфер, колишній високопоставлений співробітник ЦРУ та експерт з питань Росії, сказав, що хоча витік секретної інформації є «підлим», він не вважає, що це дійсно шкодить військовим зусиллям України. За його словами, найбільш захищені та делікатні секрети розвідувального співтовариства зазвичай не закінчуються такими зведеннями Міністерства оборони, як у документах.

Радник президента України Михайло Подоляк назвав витік інформації щодо оцінок війни недійсною оперативною інформацією та частково фейком. Стратегію і тактику України розробляє військове командування, і ця робота не постраждала безпосередньо, сказав він Associated Press.