«Рамштайн-11»: США навчатимуть українських військових на танках у Німеччині

«Рамштайн-11»: США навчатимуть українських військових на танках у Німеччині

Сполучені Штати заявили, що незабаром почнуть навчати українських військових використовувати свій танк Abrams, а Німеччина оголосила про угоду щодо створення центру в Польщі для ремонту танків, розміщених в Україні, пише Reuters.

Зустріч на авіабазі Рамштайн, остання на цей час в серії конференцій щодо надання зброї Україні після початку повномасштабного вторгнення, не робила великих заяв про зброю, але зазначалося, що її увага була зосереджена на ППО та боєприпасах.

Союзники запевнили Київ у непохитній підтримці та підтримали прагнення України приєднатися до НАТО в якийсь момент у майбутньому, але офіційні особи підкреслили, що безпосередня увага наразі приділяється допомозі Україні на полі бою.

Бойові танки Abrams прибудуть до Німеччини найближчими тижнями для початку навчання українських військових, повідомив журналістам голова департаменту оборони США Ллойд Остін. Інший представник США на умовах анонімності додав, що навчання триватимуть близько 10 тижнів і в них братимуть участь сотні українських військових.

У січні США пообіцяли поставити Україні 31 передовий танк M1A2 Abrams після того, як кілька місяців уникали цієї ідеї через побоювання щодо труднощів їх обслуговування та їхньої складності.

На зустрічі міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус оголосив про угоду щодо створення хабу в Польщі для ремонту танків Leopard німецького виробництва, які дислокуються в Україні. Відповідаючи на запитання про перспективи вступу України в НАТО, Пісторіус сказав, що всі члени погоджуються в тому, що вони бачать Україну як майбутнього члена, але «перш за все» [потрібна перемога].