Україна створить меморіал пам’яті захисників на прикладі національного кладовища США

Україна створить меморіал пам’яті захисників на прикладі національного кладовища США

Для Міністра у справах ветеранів України Юлії Лапутіної візит на Арлінгтонське національне кладовище у США був глибоко зворушливим досвідом, пише CNN.

«Я дуже вдячна за це неймовірне вшанування пам’яті та повагу до людей, які захищали вашу країну», — сказала CNN Лапутіна, яка сама є ветераном. За її словами, Україна планує черпати натхнення з Арлінгтона, оскільки працює над створенням власної версії меморіалу та військового кладовища у Києві.

«Це буде пам’ятний знак не тільки тим людям, які там будуть поховані після боїв російсько-української війни, героям. Це буде пам’ятний знак усім захисникам нашої країни, коли Україна боролася за незалежність в різні історичні періоди», — сказала вона.

Мер Києва Віталій Кличко повідомив, що міська рада «розпочала процедуру створення Національного військового меморіального кладовища» і виділила землю для його створення. Це лише одна з ініціатив, яку нація планує здійснити, щоб вшанувати та підтримати своїх ветеранів — верству населення, яка надзвичайно зростає через війну Росії проти України.

Очікується, що на момент закінчення війни ветеранів і членів сімей буде близько чотирьох мільйонів, сказала Лапутіна. Близько 80% із півмільйона ветеранів, які були зареєстровані в офісі у справах ветеранів, коли почалася велика війна, повернулися на поле бою.

Міністр прибула до Вашингтона, округ Колумбія, щоб обговорити найкращі практики та закликати уряд США виділити конкретне фінансування для підтримки зусиль її офісу, адже спеціального бюджету на ветеранську політику наразі немає. Також вона ще раз повторила прохання до американської влади: надати Україні винищувачі F-16.