Війна в Україні призвела до рекордних світових витрат на військові потреби

Війна в Україні призвела до рекордних світових витрат на військові потреби

Глобальні військові витрати минулого року зросли до рекордних показників, оскільки війна Росії в Україні призвела до найбільшого щорічного збільшення витрат у Європі з моменту закінчення холодної війни три десятиліття тому, пише Reuters.

Світові військові витрати зросли на 3,7% у реальному вираженні у 2022 році до 2,24 трильйона доларів, йдеться у заяві Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру (SIPRI). Вторгнення Росії в Україну спонукало європейські країни поспішити зміцнити свою оборону.

Минулого року європейські військові витрати зросли на 13%, насамперед через збільшення у Росії та Україні, але багато країн на континенті також нарощують військові бюджети та планують більше на тлі зростання напруженості.

Військові витрати України зросли на 640% у 2022 році, що є найбільшим щорічним зростанням, зафіксованим у даних SIPRI, починаючи з 1949 року, причому ця сума не включає величезні обсяги фінансової військової допомоги, наданої Заходом.

За оцінками SIPRI, військова допомога Україні від Сполучених Штатів становила 2,3% загальних військових витрат США у 2022 році. Хоча Сполучені Штати мали найбільші витрати у світі, їхні загальні витрати зросли лише незначно в реальному вираженні. Тим часом військові витрати Росії зросли приблизно на 9,2%, хоча SIPRI визнає, що цифри були «дуже невизначеними, враховуючи зростаючу непрозорість фінансової влади» з початку війни в Україні.

«Різниця між бюджетними планами Росії та її фактичними військовими витратами у 2022 році свідчить про те, що вторгнення в Україну обійшлося Росії набагато дорожче, ніж вона очікувала», — сказала Люсі Беро-Сюдро, директорка програми військових витрат і виробництва озброєнь SIPRI.