G7 у Японії обговорюватимуть ідею міжнародного мирного саміту щодо України

G7 у Японії обговорюватимуть ідею міжнародного мирного саміту щодо України

Президент Джо Байден прибув до Хіросіми, Японія, у четвер на саміт G-7, де він зустрінеться з колегами-лідерами деяких із найбагатших країн світу, пише Politico.

Лідери кожної із семи країн (Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії та США) планують взяти участь у саміті, який триватиме до неділі. Розташування — одне з двох японських міст, де США підірвали атомну бомбу в 1945 році, убивши сотні тисяч — невипадкове. Це рідне місто японського прем’єр-міністра Фуміо Кісіди, який бачить зв’язок між руйнівними бомбардуваннями та війною Росії в Україні.

Україна знову очолюватиме порядок денний цьогорічного саміту, але очікується, що виникнуть інші теми — і, можливо, напруженість. Оскільки Росія продовжує вести війну в Україні, лідери G-7, як очікується, обговорять свою постійну допомогу Україні.

Очікується, що прем’єр-міністр Великобританії Ріші Сунак закликає лідерів посилити підтримку України. Президент України Володимир Зеленський закликав створити нову «коаліцію винищувачів» із членами G-7 у понеділок.

Після візиту до Сполученого Королівства Зеленський лобіював своїх західних союзників надіслати Україні сучасні винищувачі, а саме четверте покоління F-16, що виготовлені в США. Адміністрація Байдена досі відхиляє запити, незважаючи на тиск з боку деяких членів Конгресу.

У квітні Німеччина схвалила запит Польщі на відправлення п’яти МіГ-29 в Україну, а у вівторок Сунак і прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте домовилися про створення «міжнародної коаліції, щоб забезпечити Україну бойовими повітряними можливостями», включаючи F-16.