Москва і Мінськ підписали угоду щодо розміщення ядерної зброї в Білорусі

Москва і Мінськ підписали угоду щодо розміщення ядерної зброї в Білорусі

Москва і Мінськ підписали угоду про офіційне розміщення російських тактичних ядерних ракет на території Білорусі, пише Al Jazeera.

У четвер Росія заявила, що цей крок викликаний зростанням напруженості у відносинах із Заходом.

«В умовах надзвичайно різкої ескалації загроз на західних кордонах Росії та Білорусі прийнято рішення про вжиття заходів протидії у військово-ядерній сфері», — цитує міністра оборони РФ Сергія Шойгу російське державне інформаційне агентство ТАСС.

Про розміщення ракет вперше оголосив президент Володимир Путін у березні. З моменту вторгнення в Україну минулого року Путін раз за разом заявляв, що Росія буде готова застосувати ядерну зброю, якщо буде потрібно, щоб захистити свою «територіальну цілісність». У той час у НАТО заявили, що не бачать необхідності коригувати власну ядерну позицію, хоча військовий альянс назвав ядерну риторику Путіна «небезпечною та безвідповідальною».

Але Річард Вайц, вашингтонський аналітик із зовнішньої політики та оборони, сказав Al Jazeera, що Росія навряд чи отримає вигоду «в суто військовому сенсі».

«Росія вже має тисячі одиниць ядерної зброї, і деякі з них уже розгорнуті на землі або в літаках, поблизу місць, де, ймовірно, будуть розташовані білоруські об’єкти. Таким чином, це додає ще пару локацій до того, що Росія вже має, — сказав він. — Це спосіб просто нагадати Заходу, що Росія є великою ядерною державою і що Заходу краще бути обережним, інакше ми можемо натрапити на ядерну війну. Це також допомагає їм посилити зв’язки або контроль над Білоруссю в тому сенсі, що там є зброя».

Україна заявила, що Білорусь стала «заручницею» Москви. У березні Олексій Данілов, голова Ради національної безпеки і оборони України, назвав угоду «кроком до внутрішньої дестабілізації» Білорусі та заявив, що вона максимізувала рівень «негативного сприйняття та суспільного неприйняття» Росії та Путіна в білоруському суспільстві.

Москва збереже контроль над зброєю та будь-якими рішеннями щодо її використання, сказав Шойгу. Він додав, що підписані угоди передбачають процедуру створення «спеціального сховища ядерної зброї на території Білорусі».