Меблі IKEA та гаубиця за донати: 5 неочікуваних видів допомоги, надісланої в Україну

Меблі IKEA та гаубиця за донати: 5 неочікуваних видів допомоги, надісланої в Україну

Війна в Україні згуртувала міжнародне співтовариство, яке пропонує Україні обладнання, постачання та професійний досвід, щоб допомогти їй протистояти вторгненню Росії та захистити її цивільне населення від небезпеки війни, пише Popular Mechanics.

Це призвело до кількох щедрих — і цікавих — пропозицій, від броньованих медичних автобусів до трофейних і відремонтованих російських танків. Ось п’ять форм несподіваної допомоги, запропонованої Україні, які можуть здивувати.

Броньований шпиталь

Броньований шпиталь Олега Губаля — це колишній польський міський автобус, перероблений у травмпункт на колесах. Автобус, названий на честь українського гуманітарного працівника, який загинув під час вторгнення Росії, оснащений сучасним медичним обладнанням і призначений для надання послуг безпосередньо за лінією фронту. Автобус броньований кевларом і сітчастим екраном на лобовому склі водія.

Товари для дому та меблі

Шведська меблева компанія IKEA у партнерстві з Верховним комісаром ООН у справах біженців передала Україні меблі на 9,7 млн доларів. Компанія заявляє, що пожертвувала «50 000 товарів для домашнього вжитку, щоб підтримати людей, які були змушені покинути свої домівки та рідні міста». Це розбивається на 71 000 матраців; 75 000 комплектів постільної білизни; 86 000 ковдр; 99 000 кухонних гарнітурів; і 205 000 подушок.

Захоплене і відремонтоване російське обладнання

Фонд Сергія Притули зібрав 108 мільйонів доларів на військові дії, профінансувавши багато проектів зі створення зброї. Серед них — програма «Трофі», в рамках якої було сплачено відновлення захоплених російських танків, реактивних систем залпового вогню, ремонтно-евакуаційних машин та бойових машин піхоти з передачею цих машин українським військовим після їхнього завершення.

Гаубиця «Superbonker 9000»

North Atlantic Fella Organisation (NAFO), всесвітня група, яка збирає кошти для України та бореться з проросійською дезінформацією в Інтернеті, організувала фінансові акції, які зібрали сотні тисяч, якщо не мільйони, доларів на підтримку України. У серпні 2022 року NAFO організувала акцію пожертвувань, щоб можна було розмістити повідомлення на борту танка. Результатом стала Superbonker 9000, самохідна гаубиця 2S7 Pion. Ймовірно, вона все ще перебуває на озброєнні українських військових.

Поліцейські бронежилети

Правоохоронні органи США відправили в Україну багато бронежилетів. Поліцейські відділи Каліфорнії, Вашингтона, Північної Кароліни, Мічигана, Вермонта та інших штатів пожертвували куленепробивні жилети, шоломи та інше захисне спорядження. Куленепробивна броня має тенденцію з часом руйнуватися та втрачати ефективність, але принаймні деякі з цих речей все ще певною мірою корисні для уряду, цивільних осіб, груп допомоги та інших, яким потрібний захист.