НАТО готується до війни з Росією у 2024-25 роках — Bild

НАТО готується до війни з Росією у 2024-25 роках — Bild

Німецька газета Bild заявила, що Бундесвер (Збройні сили Німеччини) готується до гібридної атаки Росії на східний фланг НАТО, яка може відбутися в лютому 2024 року. Про це повідомляє видання з посиланням на секретний документ Бундесверу.

Bild зазначив, що, згідно з документом, ескалація між НАТО і Росією може відбутися вже в лютому 2024 року. У документі Федеральне міністерство оборони Німеччини докладно описує потенційний «шлях до конфлікту» між Росією та НАТО. Дії Росії та Заходу описуються місяць за місяцем, кульмінацією яких стане розгортання сотень тисяч військ НАТО та неминучий початок війни влітку 2025 року.

Bild описує сценарій із документа, але утримується від розкриття всієї інформації щодо розміру та переміщення сил НАТО з міркувань безпеки.

Сценарій Бундесверу Alliance Defense 2025 розпочинається в лютому 2024 року. Росія починає чергову хвилю мобілізації та призиває до армії ще 200 000 осіб. Після цього Кремль починає весняний наступ на Україну, відкинувши українську армію до червня. 

Напад Росії на Захід починається в липні. Очікуються кібератаки та інші форми гібридної війни, насамперед у країнах Балтії. Відбуваються зіткнення, які Росія використовує як привід для початку широкомасштабних військових навчань на своїй території та в Білорусі. Ситуація може загостритися в жовтні, якщо Росія перекине війська і ракети середньої дальності до Калінінграда. З грудня в районі Сувальського коридору розгортається штучно викликаний «прикордонний конфлікт» і «сутички з численними жертвами».

У той момент, коли США можуть залишитися без лідера кілька тижнів після виборів, Росія за підтримки Білорусі повторює вторгнення в Україну 2014 року, але вже на території НАТО. У травні 2025 року НАТО приймає рішення щодо заходів стримування, і в «День Д» НАТО розгортає 300 000 військовослужбовців на східному фланзі, включаючи 30 000 солдатів Бундесверу. Сценарій закінчується через 30 днів після «Дня Д». Питання, чи буде НАТО стримувати Росію, залишається відкритим.

При цьому, Яніс Сартс, директор Центру передового досвіду НАТО зі стратегічних комунікацій у Twitter та Європейська Правда повідомляють, що стаття Bild базується на документі лише зі сценарієм тренувань. Сартс зазначив, що у Bild є сценарій навчання, який завжди є вигаданою ситуацією та спрямований на перевірку військового потенціалу в певній місцевості.

Прессекретарка МЗС Росії Марія Захарова висміяла описаний сценарій у пості в Telegram.

«Почитала німецький „секретний план“, злитий в інфосмітник Bild. Потужний торішній гороскоп для Риб у Раку», — сказала вона.