Після перемоги в Айові Трамп знову обіцяє «швидко» закінчити війну в Україні

Після перемоги в Айові Трамп знову обіцяє «швидко» закінчити війну в Україні

Екс-президент США стверджує, що Росія і ХАМАС не вчинили б своїх нападів на Україну та Ізраїль відповідно, якби він все ще був при владі; але не надає подробиць про плани щодо вирішення криз, повідомляє Times of Israel.

Колишній президент США Дональд Трамп заявив у понеділок, що ХАМАС не напав би на Ізраїль 7 жовтня, якби він все ще був президентом, пообіцявши вирішити ситуацію «дуже швидко» у разі свого переобрання.

Трамп здобув перемогу на кокусах в Айові — першому змаганні на президентських праймеріз — закріпивши свій статус передбачуваного республіканського прапороносця, який кине виклик Байдену на виборах у листопаді. У своїй промові Трамп заявив, що «Росія не напала б, Ізраїль ніколи б не зазнав нападу», якби він все ще був президентом.

«Ситуація в Україні настільки жахлива, ситуація в Ізраїлі настільки жахлива. Ми збираємося вирішити їх дуже швидко», — сказав він, не уточнивши, як він має намір цього досягти.

Трамп обґрунтував свою заяву про те, що Росія не напала б на Україну, твердженням, що він і президент Росії Володимир Путін «дуже добре ладнають». Колишній президент пообіцяв «виправити світ», якщо його переоберуть, заявивши, що глобальна «смерть та руйнування» «ніколи не були такими».

Також Трамп назвав президента США Джо Байдена «найгіршим президентом, який у нас був в історії країни» і пообіцяв відшкодувати збитки, які, за його словами, завдав Байден.

Коментарі Трампа з приводу розв’язання проблем Ізраїлю перегукуються із заявами, зробленими під час його передвиборчої кампанії 2016 року, в яких він заявив, що може вирішити ізраїльсько-палестинський конфлікт так само, як він це зробив би зі суперечкою про нерухомість. Проте за роки свого перебування в Білому домі Трамп відштовхнув палестинців, визнавши Єрусалим столицею Ізраїлю та відкривши у місті посольство США.

Мирний план, сформульований його адміністрацією, зазнав невдачі в Рамаллі, і, хоч спочатку він був з ентузіазмом прийнятий в Єрусалимі, відтоді він відійшов на другий план. Однак адміністрація Трампа започаткувала Авраамівські угоди, які започаткували процес встановлення миру між Ізраїлем і країнами всього Близького Сходу, пише ізраїльське видання.