Головнокомандувач ЗСУ: хто такий Олександр Сирський і що про нього каже Пентагон

Головнокомандувач ЗСУ: хто такий Олександр Сирський і що про нього каже Пентагон

Новим головнокомандувачем Збройних сил України став 58-річний генерал-полковник Олександр Сирський. Указ про його призначення на цю посаду підписав президент України Володимир Зеленський, нагадує Sky News.

Олександр Станіславович Сирський народився в липні 1965 року в сучасній Володимирській області Росії, тоді в Радянському Союзі. Навчався у Москві у Вищому військовому командному училищі, яке готувало командирів як російських, так і українських збройних сил. У 1980-х роках переїхав до України. Закінчив навчання в 1986 році і служив у радянській артилерії, але не в армії РФ.

Сирський командував військами проти Росії з 2014 року, тоді ж отримав позивний «Барс». Вони воювали з бойовиками «Л/ДНР» на Донбасі, використовуючи «тактику, схожу на те, як полює цей кіт, — сказав він Reuters у січні. «Ця істота дуже обережна, хитра і відважна».

Сирський очолив Сухопутні війська України у 2019 році. Керував успішною обороною Києва в перші місяці війни, а згодом був названий Героєм України, найвищою нагородою країни, за його роль у відбитті наступу на столицю. Йому приписували організацію блискавичного контрнаступу, який відтіснив російські війська від міста Харкова та майже з усієї Харківщини. Сирський також очолював Бахмутську операцію, найтривалішу та найкривавішу з початку повномасштабної війни, яку критикували через великі втрати українських військ.

У перший день на новій посаді Сирський сказав, що шлях України до перемоги залежить від постійних інновацій у тому, як вона веде війну, підкресливши такі технології, як безпілотники та радіоелектронна боротьба. Він також пообіцяв захистити життя та здоров’я українських військових та забезпечити надійне матеріально-технічне забезпечення.

Помічниця голови Департаменту оборони США з питань міжнародної безпеки Пентагону Селесте Уолландер зазначила, що Україна має демократичний цивільний контроль над збройними силами, на відміну від Росії, пише RBC. Вона назвала Сирського «досвідченим, успішним командиром».

«Сполучені Штати поважають і працюватимуть з тим, кого демократично обраний уряд, лідер, президент Зеленський, вибрав своїм головнокомандувачем, і ми будемо ефективно працювати з генералом Сирським, ми вже працюємо», — підкреслила Уолландер.